Başıboşluk nasıl yazılır TDK?
ZOR KELİMESİNİN ANLAMI Bu kelime sıklıkla “düzensiz” şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı “gevezelik” şeklinde olmalıdır.
Başı boş ayrı mı?
İki farklı anlamı olan kelimeler ayrı ayrı yazılsa da bazı kalıplaşmış kelimelerin bitişik yazımı doğru kabul edilir. Başıboş kelimesi de yan yana yazılması gereken kelimeler arasındadır. TDK’ya göre “stray” kelimesi birlikte yazılmalıdır.
Baş köşesi nasıl yazılır?
A. Bas kelimesiyle oluşturulmuş sıfat tamlamaları: şef, başbakan, baş hanım, başçavuş, baş eser, baş mükafat, başhekim, başhemşire, baş kahraman, sermaye, başkomutan, başköşe, başmüfettiş, başöğretmen, başparmak, başpehlivan, başrol oyuncusu, başsavcı, başyazar vb.
Satır başı ayrı mı yazılır bitişik mi?
Türk Dil Kurumu’na göre bu sözcüğün doğru yazımı “satır başı” şeklindedir. Birleşik bir sözcük olmadığı için ayrı yazılır.
Başıbozuk ne demek TDK?
Başıbozuklar, Osmanlı İmparatorluğu’nda savaş sırasında ana orduya katılan gönüllü askerler için kullanılan bir terimdir. Osmanlı Ordusu’nun kuvvetleri, ayrı silah ve teçhizatla ve ayrı komutanların kontrolü altında, yaya ve atlı olarak görev yapan yerinden edilmiş askerlerden oluşur.
Başvekil nasıl yazılır TDK?
Müdür, başsavcı, başhekim, başbakan gibi “baş” sözcüğüyle oluşturulmuş sıfat öbekleri yan yana yazılır.
Başıboş nasıl?
Bu kelime boş haliyle yanlış yazılmıştır. Doğru kullanımı çöp şeklinde olmalıdır.
Baş ayrı mı bitişik mi?
lider Bir durumun veya pozisyonun başında olan kişiyi belirten “head” kelimeleri yan yana yazılır. Belirli bir yeri belirtmeyen “bottom, top, above” kelimeleri yan yana yazılır. Hem şimdiki hem de geçmiş zaman ekleri olanlar yan yana yazılır.
Başıboş insan ne demek?
Boşta.
Ayak üstü nasıl yazılır?
Genellikle “catastrophic” kelimesi yanına yazılır. Türk dil topluluğunda, “under”, “above” veya “above” gibi kelimelerle biten kelimeler genellikle bitişik kabul edilir. Böylece, taşıdığı anlamı daha etkili bir şekilde kullanma fırsatı sunar.
Öngörü nasıl yazılır?
Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.
Ön yargı nasıl yazılır?
Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, ortada, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…
Kişi başı ayrı mı?
Başı kelimesiyle oluşturulan ve birlikte kullanıldığında “yönetici, önde gelen kişi” anlamına gelen belirsiz isim tamlamaları da yan yana yazılır: şef aşçı, binbaşı, elebaşı, terörist başı, ustabaşı, yüzbaşı…
Uçan daire nasıl yazılır?
-r / -ar / -er, -maz / -mez ve -an / -en sıfat-fiil ekleri kullanılarak kurulan sıfat tamlamalarının yapısındaki birleşik sözcükler ayrı ayrı yazılır: Körü körüne bakmak, yoldan çekilmek, döner sermaye, gülen yüz, yeterli sayı, görünmeyen kaza, tükenmez kalem, uçan daire vb.
Art arda nasıl yazılır?
Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.
Başmüdürlük nasıl yazılır?
“Şef” sözcüğüyle oluşturulmuş birleşik sözcükler yan yana yazılır: başbakan, başçavuş, başmuhafız, başgarson, başhekim, başhemşire, başkahraman, başmüdürlük, başkarakter, başkarakter, başyazar… e.
Kuruyemiş nasıl yazılır TDK?
TDK (Türk Dil Kurumu) resmi sitesindeki bilgilere bakarsak; “kuruyemiş” kelimesi “fındık, fıstık, leblebi, meyveli gibi yemek dışında yenen yiyecekler” anlamına geliyor. Bu durumda bu kelimeyi “kuruyemiş” olarak yazmak yanlıştır.
Baş etmeye nasıl yazılır TDK?
Türk Dil Kurumu’na göre “başa çıkmak” ayrı yazılır. Kelimenin doğru kullanımını aşağıdaki cümlede görebilirsiniz. Seninle başa çıkmak gerçekten zor.
Yanıbaş nasıl yazılır TDK?
Hemen yanında anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla “next to” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı hemen yanında olmalıdır.